Què volem els esperantistes?

Volem tantes coses com tants esperantistes n'hi hagen al món, perquè cada esperantista pensa d'una manera i li mouen unes inquietuds personals, però el que sí que ens mou a totes i tots en comú és l'esperanto, que persegueix la 'democràcia lingüística', és a dir, la situació real en que totes les llengües siguen iguals i convisquen en plena igualtat.

Enllaços externs

Front a l' 'imperialisme lingüístic' que vivim (açò és, la imposició de la llengua de la nació més poderosa), nosaltres defensem totes les llengües del món per igual, perquè totes mereixen el respecte d'altres pobles o estats del món.

Volem moure'ns pel món amb plena llibertat i igualtat amb germans d'altres pobles i cultures, però no amb eixa igualtat que ens diuen les agències de viatge, ni amb la llibertat que ens diuen algunes empreses (amena, tu libertad. ¿?¿¿?).

Volem saltar-nos totes les fronteres polítiques per endinsar-nos en el món real de la diversitat i riquesa dels pobles del món, perquè volem gaudir noves experiències, volem apendre noves idees i filosofies, volem dir paraulotes en altres llengues.

Però per què l'esperanto, si hui els cotxes, les ràdios i tot està en anglès?

Darrere de tota llengua nacional (xinés, espanyol, maputxe, alemany, coreà...) existeix una manera de pensar, una cultura... i no és just que s'impose a la resta de pobles la cultura d'un país pel fet de ser el més poderós, econòmica o militarment parlant. Volem democràcia lingüística, i no aquest imperialisme lingüístic que portem arrossegant des de molts segles enrere.

Estem en contra d'aquesta homogeneïtzació de les cultures, per això apostem per una llengua sense pàtria que no s'impose a ningú, sinó que al contrari que siga un pont intercultural entre pobles, d'ací el nostre lema: Cada poble la seua llengua, i l'esperanto per a tots. Llibertat per a les llengües!!!

Nosaltres volem viure la nostra vida plenament en català, però evidentment, quan es parla de temes internacionals no volem que se'ns impose una cultura... volem l'esperanto en els aliments, la roba, els electrodomèstics, en la Debian GNU/Linux o Free-BSD, en els preservatius o en les guies turístiques.

Una llengua internacional (al contrari que una nacional) és una eina que no podem deixar oblidada al caixó. És com el codi universal de trànsit, imagina que cada país tinguera unes regles diferents de senyalització del trànsit, hi hauria accidents a punta pala... tot perquè els estrangers tindrien molts accidents en les autopistes i ciutats dels països veïns. Doncs així és com estem hui en les relacions internacionals.

El més just seria fer ús d'una llengua pont comuna, apàtrida, fàcil i que ens fique a tots en un pla horitzontal, per viure relacions internacionals en igualtat, perquè mentre no n'hi haja igualtat no pot existir justícia al món.

Cap llengua és més important que una altra, cap cultura mereix més atenció que una altra, totes les llengües i cultures pertanyen a la humanitat, i les hem de preservar i respectar.

On puc aprendre esperanto?

Hi ha moltíssims cursos d'esperanto per la xarxa, nosaltres et proposem aquestos:

Al La Plana estem fent cursos al Casal Jove de Benicàssim (fins al 29 de novembre del 2007, després informarem de més activitats), també al Casal Jove de Borriana, i, de manera puntual, fem alguna xarrada a Ca Revolta i a diverses escoles o instituts. A València ciutat teniu cursos presencials al local del Valencia Esperanto-Grupo en l'Avinguda Peris i Valero, 96-5 (València) organitzats pel Grup d'esperanto de València. Al Principat de Catalunya, el grup de Sabadell fa cursos d'esperanto regularment a Sabadell. També el grup d'esperanto de Mataró fa cursos al sindicat CNT de Mataró. També a Barcelona ciutat es fan cursos al centre de la UNESCO, a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma.

Per cert, si hi ha un nou curs al País Valencià, ja n'informarem en aquestes pàgines, però de moment encara estem esperant algunes dates. Tenim pendent iniciar un taller a la Universitat Jaume I de Castelló per l'assemblea llibertària d'estudiants, pero ja informarem a la web.