món GRUP D'ESPERANTO - VILANOVA I LA GELTRÚ món

En el centenari de la mort - any 2005 - del primer esperantista català  Josep Vidal Llopart, ha començat a aparèxer el fons de la seva biblioteca esperantista que va donar a la Biblioteca Balaguer. Quan accediu al catàleg poseu la paraula esperanto a la casella de la Cerca bàsica.

Plànols de Vilanova    Enllaços vilanovins    Bloc del Grup d'Esperanto Vilanova
Vilanova i la Geltrú

Bella ciutat marítima

Gravat al boix de Salvador Massana en motiu de l'Aplec esperantista de 1963 a Vilanova i la Geltrú

El Grup d'Esperanto Vilanova s'atura en el camí per impossibilitat de donar-hi continuïtat per part del que n'era el responsable els últims anys.
Si el voleu contactar podeu deixar un missatge al seu bloc o directament a j.inglada(caragol)esperanto.cat. Gràcies

QUÈ ÉS L'ESPERANTO?

Un moviment a favor de: la comunicació democràtica, l’educació transnacional, l'ensenyament lingüístic eficient, assolir una segona llengua fins a un alt nivell comunicatiu, els drets lingüístics, la diversitat lingüística i l’emancipació humana.

Vegeu
Manifest de Praga
Definició a Homebody/Kabul
Article de Vikipèdia
Presentació a l'Endimari, 21-06-2008 (ppt amb qüestionari)
Presentació a l'Endimari, 21-06-2008 (html)


COM ACTÚA?

Per mitjà de:
  • la difusió del coneixement de les diverses llengües i cultures, especialment de les minoritàries.
  • la pràctica de la diversitat lingüística.
  • la valoració de la igualtat de drets lingüístics sobre la base d’una comunicació neutral, bandejant la imposició o predomini de cap llengua nacional.
Amb la finalitat d'aconseguir :
  • el manteniment de la diversitat lingüística.
  • l’equilibri lingüístic i la reciprocitat cultural.
  • un estalvi significatiu de temps.

Vegeu el document (pdf): La contribució de la llengua internacional ESPERANTO a favor del manteniment de la diversitat lingüística.

I també el document: L'esperanto: llengua democràtica i culturalment ecologista.


L'esperanto és una llengua transnacional, el nom de la qual significa: "el que espera". Aquest va ser el pseudònim de l'iniciador d'aquesta llengua: el Dr. Zamenhof, metge i lingüista, que la va proposar el 1887, a Varsòvia.

afiþoConcís, amb precisió, l'esperanto és fàcil d'aprendre i es pot fer per compte d'un mateix, estudiant-lo interactivament a Internet o per correspondència. També es pot estudiar assistint als cursos que organitzen els grups locals. La seva facilitat resulta d'una gramàtica regular i d'un sistema de derivació que permet crear els mots d'una forma natural, a partir d'arrels internacionals.

L'evolució i l'enriquiment de la llengua queden assegurats per mitjà del seu ús: correspondència, trobades, viatges, festivals, literatura i famílies esperantistes. La vida social i cultural de la comunitat esperantòfona es desenvolupa sobretot amb contactes individuals a l'estranger, en els centres d'estada i trobades, en els congressos internacionals, a través dels grups locals i a Internet.

mondturiAmb l'esperanto, cadascú pot establir, no tant sols els contactes més directes i sense discriminació, amb persones i famílies de cultura diferent, sinó també contribuir a la realització d'una comunitat transnacional, dins el respecte de tota identitat.actualització novembre-2014
Associació Catalana d'Esperanto

parra